Over de meest revolutionaire chef-kok ter wereld, Ferran Adrià,
Recentelijk sloot het wereldberoemde driesterren restaurant El Bulli in Roses voorgoed zijn deuren. De internationale documentaire El Bulli – Cooking in Progress van regisseur Gereon Wetzel, die nu nog met veel succes te zien is in de filmtheaters, geeft voor het eerst een intiem kijkje in het laboratorium én de keuken van de meest revolutionaire chef-kok ter wereld: Ferran Adrià.
Bij de luxe DVD-uitgave creëerde Mister Kitchen een uniek (kook)boek als ‘verpakking’. Het is een ‘culinaire hommage’ waarin tien Nederlandse en Belgische topchefs vertellen over de enorme invloed van Ferran op hun keuken.
O.a. Jonnie Boer, Ron Blaauw, Kobe Desramaults, Angelique Schmeinck, Edwin Vinke, Dave de Belder, Kristof Coppens, Niven Kunz, Moshik Roth en Francois Geurds vertellen dit in film, foto en recept. Hun persoonlijke verhalen schetsen, in combinatie met de documentaire, de extreme veelzijdigheid van de Catalaanse duivelskunstenaar. Zo wordt duidelijk dat Ferran Adrià behalve sterrenchef tevens o.a. entertainer, kunstenaar, vrijheidsstrijder, architect en wetenschapper is.
Over de documentaire EL BULLI – Cooking in Progress
Ferran Adrià wordt gezien als de beste, meest innovatieve en de meest uitzonderlijke chef-kok ter wereld. Restaurent El Bulli is wereldwijd vermaard om zijn meer dan bijzondere bereidingswijze en gerechten. “Creativiteit betekent: niet kopiëren”, zo luidt het motto van topkok Ferran Adrià. De film onderzoekt wat deze instelling betekent voor hem en zijn team van koks. Zes maanden per jaar is het restaurant gesloten en trekken zij zich terug in Adrià’s kooklaboratorium. In het experimenteerproces wordt ieder ingrediënt, van de eerste ingeving tot het uiteindelijke gerecht, opnieuw bekeken. Welk nieuw gerecht is er te maken met zoete aardappel? Smaak en textuur worden systematisch geanalyseerd: door te koken, roosteren, bakken, stomen – vacuüm zuigen, opbollen, vriesdrogen – en vervolgens te proeven. Het experimenteren wordt serieus genomen: naast alle kookgerei staat een laptop op het aanrecht, om de geslaagde en de mislukte ideeën bij te houden.
En dan is het ineens tijd om het restaurant te heropenen. 35 nieuwe koks worden aan het werk gezet terwijl chef Adrià nog de laatste hand legt aan de nieuwe gerechten, die op de eerste avond al worden geserveerd. Hier wordt besloten welke vulling er in de ravioli moet, welke pasta er desintegreert bij contact met water en waar de ijsblokjes bij moeten: bij de minisinaasappels of de vacuüm champignons in hazelnotenolie. Bij El Bulli gaat het erom dat je iets voelt, iets ervaart. In de woorden van Adrià: "Hoe meer verwarring, hoe beter."
Met: Ferran Adriá, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Eugeni de Diego en Aitor Lozano 108 minuten
De feiten over dit unieke verzamelwerk:
• Exclusieve DVD met de internationale documentaire El Bulli - Cooking in Progress
• Uitgave met dubbele cover, zowel van de DVD als het boek
• 10 Unieke recepten die thuis te bereiden zijn
• 10 Video- en fotoportretten van de deelnemende sterrenchefs
• Creatie: Mister Kitchen
• Fotograaf/Illustrator: Jasper Faber
• Formaat: 192 x 130 mm (formaat DVD doosje)
• Omvang: 54 pagina’s in full colour
• Bindwijze: genaaid gebonden
• Prijs: € 34,95
Bestellen van de 'Culinaire Hommage aan Ferran Adrià' zonder verzendkosten doe je eenvoudig bij kookboek-kopen.nl!