Het soepblik van Napoleon

de geschiedenis van Europa in 25 gerechten

Prijs € 29,90

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Jeroen Bert, Roland De Beule

Paperback | Mei 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Aan de hand van wat we eten kunnen we 2000 jaar Europese en culinaire geschiedenis reconstrueren. Het soepblik van Napoleon vertelt aan de hand van 25 bekende gerechten het fascinerende verhaal van Europa. De Europese keuken kent vele klassiekers, van ‘kip Marengo’ tot ‘fraises Sarah Bernhardt’. Iedereen proefde al coq au vin, risotto en hutsepot. Bouillabaisse, moussaka of goulash staat geregeld op ons menu. We krijgen allemaal wel eens een hamburger achter de kiezen en lusten daarna zeker een Belgische praline bij de koffie. Waar we veel minder vertrouwd mee zijn is hoe die gerechten ooit in onze keuken zijn terechtgekomen en hoe dat samenhangt met historische mijlpalen. Rijstpap leerden we in de Lage Landen kennen dankzij de Moorse overheersing in Zuid-Europa. Hutsepot is een erfenis van de Spaanse inmenging in de Tachtigjarige Oorlog. De immer gejaagde Napoleon liet aan de vooravond van de slag bij Marengo een snelle maaltijd bereiden. Zijn kok sloeg aan het improviseren met de ingrediënten die voorradig waren, een kip, tomaten en wat cognac uit de veldfles van Napoleon. Propaganda of is het echt zo gegaan? In elk geval hebben we het blik te danken aan de kleine Corsicaan.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jeroen Bert, Roland De Beule
Uitgever
Vrijdag, Uitgeverij
ISBN
9789460011498
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Aan de hand van wat we eten kunnen we 2000 jaar Europese en culinaire geschiedenis reconstrueren. Het soepblik van Napoleon vertelt aan de hand van 25 bekende gerechten het fascinerende verhaal van Europa.

De Europese keuken kent vele klassiekers, van ‘kip Marengo’ tot ‘fraises Sarah Bernhardt’. Iedereen proefde al coq au vin, risotto en hutsepot. Bouillabaisse, moussaka of goulash staat geregeld op ons menu. We krijgen allemaal wel eens een hamburger achter de kiezen en lusten daarna zeker een Belgische praline bij de koffie.

Waar we veel minder vertrouwd mee zijn is hoe die gerechten ooit in onze keuken zijn terechtgekomen en hoe dat samenhangt met historische mijlpalen. Rijstpap leerden we in de Lage Landen kennen dankzij de Moorse overheersing in Zuid-Europa. Hutsepot is een erfenis van de Spaanse inmenging in de Tachtigjarige Oorlog.

De immer gejaagde Napoleon liet aan de vooravond van de slag bij Marengo een snelle maaltijd bereiden. Zijn kok sloeg aan het improviseren met de ingrediënten die voorradig waren, een kip, tomaten en wat cognac uit de veldfles van Napoleon. Propaganda of is het echt zo gegaan? In elk geval hebben we het blik te danken aan de kleine Corsicaan.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jeroen Bert, Roland De Beule
Uitgever
Vrijdag, Uitgeverij
ISBN
9789460011498
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Johannes van Damprijs

Kookboek van het Jaar 2013

  • Echt eten

    Jonathan Karpathios, Bas Husslage

    Prijs € 29,99
  • Polpo

    Russell Norman

    Prijs € 34,99

Pak mee!

24Kitchen tips

  • De makkelijke maaltijd (ISBN 9789045201382)
    19,99
  • Het 24kitchen winterboek (ISBN 9789045203683)
    24,95
  • Rudolph kookt | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206929)
    15,00
  • Grenzeloos koken (ISBN 9789045203584)
    19,95
  • Heerlijk Italiaans | Roberta Pagnier, Giovanni Caminita (ISBN 9789045207124)
    20,99
  • Rudolph's hartige cupcakes | Rudolph van Veen (ISBN 9789045200378)
    16,99
  • Arabia bij je thuis | Merijn Tol, Nadia Zerouali (ISBN 9789021552200)
    29,99
  • Rudolph's cupcakes compleet | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206912)
    19,95
  • Free range cook | Annabel Langbein (ISBN 9789000321186)
    27,50
  • Smaakvrienden fruit | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201580)
    15,00
  • Smaakvrienden groenten | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201481)
    39,95
  • Uit de tuin in de fles | Susy Atkins (ISBN 9789023013488)
    19,95
  • Sandra s keuken | Sandra Ysbrandy (ISBN 9789048817306)
    29,90
  • 53 recepten voor een gezonde barbecue (ISBN 9789051770469)
    12,95
  • Gehaktballen | Jez Felwick (ISBN 9789045200705)
    14,99
  • 34,99
  • Celebrate | Pippa Middleton (ISBN 9789000316113)
    12,50

bekijk het overzicht