2015

Prijs € 83,69

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Jeroen Hendrickx

Paperback | Januari 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De bereiding van onze voeding is in de afgelopen zestig jaar ingrijpendveranderd. Was het traject van basisproduct naar ons bord enkele decenniageleden nog kort en overzichtelijk, met de toename van de bevolking en deopkomst van grote levensmiddelenproducenten is de productieketen vanvoedsel langer en minder transparant geworden. Hierdoor is de behoefte omde sensorische en microbiologische houdbaarheid van levensmiddelen teverlengen, vergroot. Dit kan bereikt worden door het toevoegen van additievenaan levensmiddelen. Onder druk van maatschappelijke ontwikkelingen zijnveel producenten nu echter de weg ingeslagen van het reduceren of zelfsgeheel verwijderen van additieven in levensmiddelen. Bij gelijkblijvendehoudbaarheidstermijnen zorgt dit voor de nodige uitdagingen op het gebiedvan de productstabiliteit.Nationale regelgeving omtrent toegestane additieven bestaat al van voor deoprichting van de huidige Europese Unie. Er bestond echter weinig samenhangtussen de verschillende lijsten met toegestane additieven. Daar is in de jarentachtig en negentig van de vorige eeuw verandering in gekomen, toen metde komst van een kaderrichtlijn levensmiddelenadditieven het gebruik envoorwaarden voor alle categorieën additieven werden vastgelegd. Verdereharmonisatie van deze Europese regelgeving heeft in 2008 geleid tot een pakketverordeningen dat bekend staat als het Food Improvement Agents Package (FIAP).In deze nieuwe praktijkgids bespreekt Jeroen Hendrickx de vier verordeningenin dit pakket uitgebreid, waaronder ontwikkelingen in de EU-lijsten metgoedgekeurde additieven en aroma's. Ook de samenhang hiervan met andereEuropese en nationale wetgeving komt aan bod. Met behulp van extra nieuwevoorbeelden uit de praktijk wordt dit inzichtelijk en praktisch toepasbaargemaakt. Ten slotte heeft u met de in de bijlagen opgenomen tabellen eenhandig naslagwerk in handen van de verschillende categorieën van E-nummers,een volledige lijst van toegestane additieven, kleurstoffen en zoetstoffen in viertalen en een beslisboom die helpt om de gebruiksvoorwaarden van additievengoed te interpreteren.Additieven in levensmiddelen richt zich op kwaliteitsmanagers,productontwikkelaars en andere professionals in de levensmiddelenindustrie.Ook juristen, docenten en studenten zullen hier nuttige en praktische informatiein terugvinden.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jeroen Hendrickx
Uitgever
SDU Uitgever
ISBN
9789012394598
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2015
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
136

Beschrijving

De bereiding van onze voeding is in de afgelopen zestig jaar ingrijpend
veranderd. Was het traject van basisproduct naar ons bord enkele decennia
geleden nog kort en overzichtelijk, met de toename van de bevolking en de
opkomst van grote levensmiddelenproducenten is de productieketen van
voedsel langer en minder transparant geworden. Hierdoor is de behoefte om
de sensorische en microbiologische houdbaarheid van levensmiddelen te
verlengen, vergroot. Dit kan bereikt worden door het toevoegen van additieven
aan levensmiddelen. Onder druk van maatschappelijke ontwikkelingen zijn
veel producenten nu echter de weg ingeslagen van het reduceren of zelfs
geheel verwijderen van additieven in levensmiddelen. Bij gelijkblijvende
houdbaarheidstermijnen zorgt dit voor de nodige uitdagingen op het gebied
van de productstabiliteit.
Nationale regelgeving omtrent toegestane additieven bestaat al van voor de
oprichting van de huidige Europese Unie. Er bestond echter weinig samenhang
tussen de verschillende lijsten met toegestane additieven. Daar is in de jaren
tachtig en negentig van de vorige eeuw verandering in gekomen, toen met
de komst van een kaderrichtlijn levensmiddelenadditieven het gebruik en
voorwaarden voor alle categorieën additieven werden vastgelegd. Verdere
harmonisatie van deze Europese regelgeving heeft in 2008 geleid tot een pakket
verordeningen dat bekend staat als het Food Improvement Agents Package (FIAP).
In deze nieuwe praktijkgids bespreekt Jeroen Hendrickx de vier verordeningen
in dit pakket uitgebreid, waaronder ontwikkelingen in de EU-lijsten met
goedgekeurde additieven en aroma's. Ook de samenhang hiervan met andere
Europese en nationale wetgeving komt aan bod. Met behulp van extra nieuwe
voorbeelden uit de praktijk wordt dit inzichtelijk en praktisch toepasbaar
gemaakt. Ten slotte heeft u met de in de bijlagen opgenomen tabellen een
handig naslagwerk in handen van de verschillende categorieën van E-nummers,
een volledige lijst van toegestane additieven, kleurstoffen en zoetstoffen in vier
talen en een beslisboom die helpt om de gebruiksvoorwaarden van additieven
goed te interpreteren.
Additieven in levensmiddelen richt zich op kwaliteitsmanagers,
productontwikkelaars en andere professionals in de levensmiddelenindustrie.
Ook juristen, docenten en studenten zullen hier nuttige en praktische informatie
in terugvinden.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jeroen Hendrickx
Uitgever
SDU Uitgever
ISBN
9789012394598
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2015
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
136

Johannes van Damprijs

Kookboek van het Jaar 2013

  • Echt eten

    Jonathan Karpathios, Bas Husslage

    Prijs € 29,99
  • Polpo

    Russell Norman

    Prijs € 34,99

Pak mee!

24Kitchen tips

  • De makkelijke maaltijd (ISBN 9789045201382)
    19,99
  • Het 24kitchen winterboek (ISBN 9789045203683)
    24,95
  • Rudolph kookt | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206929)
    15,00
  • Grenzeloos koken (ISBN 9789045203584)
    19,95
  • Heerlijk Italiaans | Roberta Pagnier, Giovanni Caminita (ISBN 9789045207124)
    20,99
  • Rudolph's hartige cupcakes | Rudolph van Veen (ISBN 9789045200378)
    16,99
  • Arabia bij je thuis | Merijn Tol, Nadia Zerouali (ISBN 9789021552200)
    29,99
  • Rudolph's cupcakes compleet | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206912)
    19,95
  • Free range cook | Annabel Langbein (ISBN 9789000321186)
    27,50
  • Smaakvrienden fruit | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201580)
    15,00
  • Smaakvrienden groenten | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201481)
    39,95
  • Uit de tuin in de fles | Susy Atkins (ISBN 9789023013488)
    19,95
  • Sandra s keuken | Sandra Ysbrandy (ISBN 9789048817306)
    29,90
  • 53 recepten voor een gezonde barbecue (ISBN 9789051770469)
    12,95
  • Gehaktballen | Jez Felwick (ISBN 9789045200705)
    14,99
  • 34,99
  • Celebrate | Pippa Middleton (ISBN 9789000316113)
    12,50

bekijk het overzicht