Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson

Prijs € 35,50

Niet beschikbaar

M.J.M.D. van Asseldonk, H.C. Dicke, B.J.W. van den Beemt, D.J. van den Berg

Paperback | November 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken. Diëtisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van deze problemen. De Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke evidentie, aangevuld met de expertise en voorkeuren van diëtisten met parkinson-specifieke deskundigheid en van patiënten. De richtlijn is in eerste plaats bedoeld voor diëtisten die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van patiënten met de ziekte van Parkinson. De richtlijn is beslissingsondersteunend. Daarnaast is de richtlijn informatief voor zorgverleners die patiënten met de ziekte van Parkinson doorverwijzen naar de diëtist en voor zorgverleners die met diëtisten samenwerken. Voor deze zorgverleners is naast deze richtlijn, door dezelfde auteurs, de Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson ontwikkeld, evenals een speciale versie voor patiënten.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
M.J.M.D. van Asseldonk, H.C. Dicke, B.J.W. van den Beemt, D.J. van den Berg
Uitgever
Boom Lemma uitgevers
ISBN
9789059319097
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken. Diëtisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van deze problemen. De Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke evidentie, aangevuld met de expertise en voorkeuren van diëtisten met parkinson-specifieke deskundigheid en van patiënten. De richtlijn is in eerste plaats bedoeld voor diëtisten die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van patiënten met de ziekte van Parkinson. De richtlijn is beslissingsondersteunend. Daarnaast is de richtlijn informatief voor zorgverleners die patiënten met de ziekte van Parkinson doorverwijzen naar de diëtist en voor zorgverleners die met diëtisten samenwerken. Voor deze zorgverleners is naast deze richtlijn, door dezelfde auteurs, de Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson ontwikkeld, evenals een speciale versie voor patiënten.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
M.J.M.D. van Asseldonk, H.C. Dicke, B.J.W. van den Beemt, D.J. van den Berg
Uitgever
Boom Lemma uitgevers
ISBN
9789059319097
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Johannes van Damprijs

Kookboek van het Jaar 2013

  • Echt eten

    Jonathan Karpathios, Bas Husslage

    Prijs € 29,99
  • Polpo

    Russell Norman

    Prijs € 34,99

Pak mee!

24Kitchen tips

  • De makkelijke maaltijd (ISBN 9789045201382)
    19,99
  • Het 24kitchen winterboek (ISBN 9789045203683)
    24,95
  • Rudolph kookt | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206929)
    15,00
  • Grenzeloos koken (ISBN 9789045203584)
    19,95
  • Heerlijk Italiaans | Roberta Pagnier, Giovanni Caminita (ISBN 9789045207124)
    20,99
  • Rudolph's hartige cupcakes | Rudolph van Veen (ISBN 9789045200378)
    16,99
  • Arabia bij je thuis | Merijn Tol, Nadia Zerouali (ISBN 9789021552200)
    29,99
  • Rudolph's cupcakes compleet | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206912)
    19,95
  • Free range cook | Annabel Langbein (ISBN 9789000321186)
    27,50
  • Smaakvrienden fruit | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201580)
    15,00
  • Smaakvrienden groenten | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201481)
    39,95
  • Uit de tuin in de fles | Susy Atkins (ISBN 9789023013488)
    19,95
  • Sandra s keuken | Sandra Ysbrandy (ISBN 9789048817306)
    29,90
  • 53 recepten voor een gezonde barbecue (ISBN 9789051770469)
    12,95
  • Gehaktballen | Jez Felwick (ISBN 9789045200705)
    14,99
  • 34,99
  • Celebrate | Pippa Middleton (ISBN 9789000316113)
    12,50

bekijk het overzicht