Handboek proefdierkunde

proefdieren, dierproeven, alternatieven en ethiek

Prijs € 90,95

Uitverkocht

Paperback | Mei 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De opvattingen over de waarde van het dier zijn de laatste decennia duidelijk veranderd.Op landelijk en Europees niveau zijn nieuwe regels met betrekking tot de uitvoering vandierproeven tot stand gekomen en wetenschappelijke verenigingen hebben zich beradenover hun positie ten aanzien van het proefdiergebruik.De actuele stand van zaken op het gebied van de proefdierkunde vindt u in dit 'Handboekproefdierkunde'. Proefdieren, dierproeven, alternatieven en ethiek. De opzet van de vijfdedruk is in grote lijnen hetzelfde als die van voorafgaande edities, maar de inhoud van eenaantal hoofdstukken is grondig herzien. Dit geldt met name voor de hoofdstukken 5, 6,10, 15, 16 en 17.Dierproeven zijn alleen geoorloofd wanneer aan een aantal strikte voorwaarden isvoldaan. Een van deze voorwaarden is dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering vandierproeven in handen ligt van deskundigen. Aan de onderzoeker wordt de eis gestelddat, naast het behalen van een doctoraal diploma in een van de biomedische studierichtingen,de cursus proefdierkunde met goed gevolg is doorlopen. Dit boek omvat in grotelijnen de theorie van de cursus proefdierkunde voor (toekomstige) onderzoekers.Het doel van proefdierkunde is een bijdrage te leveren aan zowel de kwaliteit van hetonderzoek als aan het welzijn van dieren. Vooral deze laatste doelstelling vraagt om eenbenadering die gebaseerd is op respect voor het dier. Dit betekent dat in dit boek nietalleen aandacht wordt geschonken aan de vaktechnische aspecten van bijvoorbeeldde zoötechniek, de microbiologie, de pathologie en de anesthesiologie van proefdieren,maar ook aan de mogelijkheden tot beperking van het proefdiergebruik en aan deethische en maatschappelijke aspecten.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum (RB)
ISBN
9789035229815
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2009
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
374

Beschrijving

De opvattingen over de waarde van het dier zijn de laatste decennia duidelijk veranderd.
Op landelijk en Europees niveau zijn nieuwe regels met betrekking tot de uitvoering van
dierproeven tot stand gekomen en wetenschappelijke verenigingen hebben zich beraden
over hun positie ten aanzien van het proefdiergebruik.
De actuele stand van zaken op het gebied van de proefdierkunde vindt u in dit 'Handboek
proefdierkunde'. Proefdieren, dierproeven, alternatieven en ethiek. De opzet van de vijfde
druk is in grote lijnen hetzelfde als die van voorafgaande edities, maar de inhoud van een
aantal hoofdstukken is grondig herzien. Dit geldt met name voor de hoofdstukken 5, 6,
10, 15, 16 en 17.

Dierproeven zijn alleen geoorloofd wanneer aan een aantal strikte voorwaarden is
voldaan. Een van deze voorwaarden is dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van
dierproeven in handen ligt van deskundigen. Aan de onderzoeker wordt de eis gesteld
dat, naast het behalen van een doctoraal diploma in een van de biomedische studierichtingen,
de cursus proefdierkunde met goed gevolg is doorlopen. Dit boek omvat in grote
lijnen de theorie van de cursus proefdierkunde voor (toekomstige) onderzoekers.

Het doel van proefdierkunde is een bijdrage te leveren aan zowel de kwaliteit van het
onderzoek als aan het welzijn van dieren. Vooral deze laatste doelstelling vraagt om een
benadering die gebaseerd is op respect voor het dier. Dit betekent dat in dit boek niet
alleen aandacht wordt geschonken aan de vaktechnische aspecten van bijvoorbeeld
de zoötechniek, de microbiologie, de pathologie en de anesthesiologie van proefdieren,
maar ook aan de mogelijkheden tot beperking van het proefdiergebruik en aan de
ethische en maatschappelijke aspecten.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum (RB)
ISBN
9789035229815
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2009
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
374

Johannes van Damprijs

Kookboek van het Jaar 2013

  • Echt eten

    Jonathan Karpathios, Bas Husslage

    Prijs € 29,99
  • Polpo

    Russell Norman

    Prijs € 34,99

Pak mee!

24Kitchen tips

  • De makkelijke maaltijd (ISBN 9789045201382)
    19,99
  • Het 24kitchen winterboek (ISBN 9789045203683)
    24,95
  • Rudolph kookt | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206929)
    15,00
  • Grenzeloos koken (ISBN 9789045203584)
    19,95
  • Heerlijk Italiaans | Roberta Pagnier, Giovanni Caminita (ISBN 9789045207124)
    20,99
  • Rudolph's hartige cupcakes | Rudolph van Veen (ISBN 9789045200378)
    16,99
  • Arabia bij je thuis | Merijn Tol, Nadia Zerouali (ISBN 9789021552200)
    29,99
  • Rudolph's cupcakes compleet | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206912)
    19,95
  • Free range cook | Annabel Langbein (ISBN 9789000321186)
    27,50
  • Smaakvrienden fruit | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201580)
    15,00
  • Smaakvrienden groenten | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201481)
    39,95
  • Uit de tuin in de fles | Susy Atkins (ISBN 9789023013488)
    19,95
  • Sandra s keuken | Sandra Ysbrandy (ISBN 9789048817306)
    29,90
  • 53 recepten voor een gezonde barbecue (ISBN 9789051770469)
    12,95
  • Gehaktballen | Jez Felwick (ISBN 9789045200705)
    14,99
  • 34,99
  • Celebrate | Pippa Middleton (ISBN 9789000316113)
    12,50

bekijk het overzicht