Van Pièce Montée tot Pêche Melba

een geschiedenis van het betere nagerecht

Prijs € 15,00

Uitverkocht

Paperback | Juli 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Desserten? ze zijn de kers op de taart van een maaltijd. Maar bestonden ze ook in de achttiende en negentiende eeuw? Hoe zag een dessert van 1865 of 1905 eruit en hoe werd het bereid? Besteedden koks aandacht aan het nagerecht? Verorberden alleen adel en burgerij zoet en snoep? Zeven auteurs uit de wetenschappelijke en culturele wereld zochten het uit en stellen de resultaten van hun verkenning voor in dit boek. Ze kijken naar de alledaagse rijke tafels van Vlaamse adellijke families in de achttiende eeuw, waar Engelse pudding en chocoladetaart in trek waren. Ze behandelen de achttiende-eeuwse Brusselse mondaine tafels, die volgens een tijdgenoot niet veel te bieden hadden, maar waar niettemin copieus werd gegeten en gedronken. Ze onderzoeken de pièces montées van kok-architect Antonin Carême uit de eerste helft van de negentiende eeuw, kleurrijke composities van fruit, gebak en suiker, waarbij de vorm even belangrijk was als de smaak. Ze hebben het over de status van suiker aan het hof van Leopold II en het feit dat het serveren van frambozensorbets belangrijke gasten doet vermoeden. Daarnaast bestuderen ze ook de mate waarin al dat zoets door gewone mensen werd gegeten. Lees meer over het prijskaartje van adellijke diners, oude rekeningen of handgeschreven receptenboekjes. Bijbehorende illustraties doen u watertanden: menukaarten, gravures van patisserie uit kookboeken van weleer of een kiekje van een gegoede familie aan zee, trots poserend met een ijsje. Heerlijk! Over de auteurs Daniëlle De Vooght studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze sinds 2002 werkt bij de VUBOnderzoeksgroep FOST. Ze bereidt een doctoraat voor over de relatie tussen voeding en macht aan het Belgische hof in de negentiende eeuw. Ze publiceerde hierover in Food & History, Nutrinews en Volkskunde en schreef een hoofdstuk voor The Dining Nobility (VUBPRESS, 2008). Sofie Onghena studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven. Ze was projectmedewerker bij de onderzoeksgroep FOST van de Vrije Universiteit Brussel. Ze schreef Blauw bloed en confituur. Verborgen recepten van 'moderne' adellijke eetcultuur (Uitgeverij Veerhuis, 2006) en publiceerde in The Dining Nobility (VUBPRESS, 2008). Momenteel is ze als onderzoeker verbonden aan de K.U.Leuven. Peter Scholliers is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel. Hij geeft les over en doet onderzoek naar de sociale, economische en culturele geschiedenis van Europa na 1800. Hij publiceerde 'Novelty and Tradition. The New Landscape for Gastronomy' in P. Freedman (ed.), Food. The History of Taste (University of California Press, 2007) en Food Culture in Belgium (Greenwood Press, 2008).

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789054875048
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
88

Beschrijving

Desserten? ze zijn de kers op de taart van een maaltijd. Maar bestonden ze ook in de achttiende en negentiende eeuw? Hoe zag een dessert van 1865 of 1905 eruit en hoe werd het bereid? Besteedden koks aandacht aan het nagerecht? Verorberden alleen adel en burgerij zoet en snoep?

Zeven auteurs uit de wetenschappelijke en culturele wereld zochten het uit en stellen de resultaten van hun verkenning voor in dit boek. Ze kijken naar de alledaagse rijke tafels van Vlaamse adellijke families in de achttiende eeuw, waar Engelse pudding en chocoladetaart in trek waren. Ze behandelen de achttiende-eeuwse Brusselse mondaine tafels, die volgens een tijdgenoot niet veel te bieden hadden, maar waar niettemin copieus werd gegeten en gedronken. Ze onderzoeken de pièces montées van kok-architect Antonin Carême uit de eerste helft van de negentiende eeuw, kleurrijke composities van fruit, gebak en suiker, waarbij de vorm even belangrijk was als de smaak. Ze hebben het over de status van suiker aan het hof van Leopold II en het feit dat het serveren van frambozensorbets belangrijke gasten doet vermoeden. Daarnaast bestuderen ze ook de mate waarin al dat zoets door gewone mensen werd gegeten.

Lees meer over het prijskaartje van adellijke diners, oude rekeningen of handgeschreven receptenboekjes. Bijbehorende illustraties doen u watertanden: menukaarten, gravures van patisserie uit kookboeken van weleer of een kiekje van een gegoede familie aan zee, trots poserend met een ijsje. Heerlijk!

Over de auteurs
Daniëlle De Vooght studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze sinds 2002 werkt bij de VUBOnderzoeksgroep FOST. Ze bereidt een doctoraat voor over de relatie tussen voeding en macht aan het Belgische hof in de negentiende eeuw. Ze publiceerde hierover in Food & History, Nutrinews en Volkskunde en schreef een hoofdstuk voor The Dining Nobility (VUBPRESS, 2008).

Sofie Onghena studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven. Ze was projectmedewerker bij de onderzoeksgroep FOST van de Vrije Universiteit Brussel. Ze schreef Blauw bloed en confituur. Verborgen recepten van 'moderne' adellijke eetcultuur (Uitgeverij Veerhuis, 2006) en publiceerde in The Dining Nobility (VUBPRESS, 2008). Momenteel is ze als onderzoeker verbonden aan de K.U.Leuven.

Peter Scholliers is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de Vrije Universiteit Brussel. Hij geeft les over en doet onderzoek naar de sociale, economische en culturele geschiedenis van Europa na 1800. Hij publiceerde 'Novelty and Tradition. The New Landscape for Gastronomy' in P. Freedman (ed.), Food. The History of Taste (University of California Press, 2007) en Food Culture in Belgium (Greenwood Press, 2008).

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789054875048
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
88

Johannes van Damprijs

Kookboek van het Jaar 2013

  • Echt eten

    Jonathan Karpathios, Bas Husslage

    Prijs € 29,99
  • Polpo

    Russell Norman

    Prijs € 34,99

Pak mee!

24Kitchen tips

  • De makkelijke maaltijd (ISBN 9789045201382)
    19,99
  • Het 24kitchen winterboek (ISBN 9789045203683)
    24,95
  • Rudolph kookt | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206929)
    15,00
  • Grenzeloos koken (ISBN 9789045203584)
    19,95
  • Heerlijk Italiaans | Roberta Pagnier, Giovanni Caminita (ISBN 9789045207124)
    20,99
  • Rudolph's hartige cupcakes | Rudolph van Veen (ISBN 9789045200378)
    16,99
  • Arabia bij je thuis | Merijn Tol, Nadia Zerouali (ISBN 9789021552200)
    29,99
  • Rudolph's cupcakes compleet | Rudolph van Veen (ISBN 9789045206912)
    19,95
  • Free range cook | Annabel Langbein (ISBN 9789000321186)
    27,50
  • Smaakvrienden fruit | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201580)
    15,00
  • Smaakvrienden groenten | Angelique Schmeinck (ISBN 9789045201481)
    39,95
  • Uit de tuin in de fles | Susy Atkins (ISBN 9789023013488)
    19,95
  • Sandra s keuken | Sandra Ysbrandy (ISBN 9789048817306)
    29,90
  • 53 recepten voor een gezonde barbecue (ISBN 9789051770469)
    12,95
  • Gehaktballen | Jez Felwick (ISBN 9789045200705)
    14,99
  • 34,99
  • Celebrate | Pippa Middleton (ISBN 9789000316113)
    12,50

bekijk het overzicht